Sinop Haber
HV
28 MART Perşembe 22:58

Sinop Üniversitesi: Karadeniz’de Yetişen Kalkan Balığında İki Yeni Parazit Keşfedildi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-10-2022 05:23   Güncelleme : 21-10-2022 05:23
Sinop Üniversitesi: Karadeniz’de Yetişen Kalkan Balığında İki Yeni Parazit Keşfedildi

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi’nin de yer aldığı araştırma ile Karadeniz’de yetişen kalkan balığında, biri dünyada ilk kez tanımlanan, diğeri ise daha önce başka bir balık türünde rastlanan ancak kalkan balığında görülmeyen iki yeni parazit keşfedildi.

Sinop, Ordu, Kocaeli ve Kırım’da 5 farklı bilim insanının yürüttüğü çalışma hakkında bilgi veren Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, Karadeniz’de yaşayan bütün balıklarda parazitel hastalıklar üzerine araştırmalar yürüttüklerini ve kalkan balığı üzerinde bir yıllık çalışmaları neticesinde bilim dünyasına iki yeni parazit keşfini kaydettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, “Bu çalışmada daha önce dünyada tespit edilmeyen bir parazitin varlığını ortaya koymuş olduk. Bunu hem morfolojik olarak hem de genetik olarak gerçekleştirdik. Kalkan balıkları ekonomik ve ticari değeri yüksek olan balıklar. Tespit ettiğimiz parazit ise dünyada oldukça yaygın, yaklaşık 2 bin 600 türle temsil edilen, ülkemizde de yaklaşık 30 civarında türle tespit edilen patojen türleri bünyesinde barındıran önemli bir grup” diye konuştu.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, Tespit ettikleri parazitin adını ‘Ceratomyxa scophthalmi’ koyduklarını ve bilim dünyasına kaydettiklerini söyledi. 

Hem Karadeniz’de Hem Kalkan Balığında İlk

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, ikinci keşfettikleri parazitin daha önce farklı bir balıkta rastlandığını ancak kalkan balığında ilk kez görüldüğünü dile getirdi.

Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, “Yine bu araştırmamızda aynı balık örneklerinde Norveç kuzeyinde Atlantik Okyanusu’nda yaşayan mezgit balıklarında tespit etmiş olduğumuz bir paraziti ilk defa hem Karadeniz’de hem de kalkan balıklarında tespit etmiş olduk. Bilim dünyası için bir yeni tür, bir diğeri de gerek konak ve lokasyon açısından bir başka türün kaydını gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu. 

Japonya Ve Çin’de Hastalıklara Rastlandı

Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, kültürüne göre çiğ balık tüketen bazı ülkelerde parazit kaynaklı balık hastalığı olan ‘myxozoa’nın görülmeye başladığını kaydetti. Türkiye’deki insanların balığı pişirerek yediğinden sağlık açısından bir risk teşkil etmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Çalışmayı; Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri öğretim üyeleri Doç. Dr. Sayın Cem Tolga GÜRKANLI ve Doç. Dr. Sayın Yılmaz ÇİFTÇİ, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Araştırma Görevlisi Dr. Sayın Sevilay OKKAY ve Kırım’dan Dr. Sayın Violetta YURAKHNO ile birlikte yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Sayın Ahmet ÖZER, çalıştıkları kurumların kendilerine bu çalışmalarında sağladıkları imkanlar için teşekkür etti. 

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR