Sinop Haber
HV
19 MART Salı 12:25

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz: "Hukuk fakültesi mezunlarına yeterlilik sınavı kanunla getirildi. Aynı şekilde mühendislik mezunlarına da yeterlilik sınavının getirilmesi önemli katkı sağlayacaktır"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-04-2023 14:30
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, hukuk fakültesi mezunlarına yeterlilik sınavının kanunla getirildiğini, aynı şekilde mühendislik mezunlarına da yeterlilik sınavının getirilmesinin önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Bütün Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıda konuşan Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde bin 605 öğrencinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 121'inin uluslararası öğrenci olduğunu bildirdi. Açıkgöz, 135'i uluslararası öğrenci olmak üzere bin 609 öğrencinin hastanede tedavisinin devam ettiğini kaydederek, 56 bin 987 öğrencinin de bulundukları illerden farklı illere tahliye edildiği bilgisini verdi. Ömer Açıkgöz, depremde ailesinden yakınını kaybetmiş öğrenci sayısının 21 bin 341, evi hasar gören öğrenci sayısının ise 102 bin 916 olduğunu söyledi.

Açıkgöz, depremde yüksek öğretim kurumlarından bin 148 personelin hayatını kaybettiğini, 45 personelin ise tedavisinin sürdüğünü aktardı. 265 personelin depremde yakınını kaybettiğini ifade eden Açıkgöz, evi hasar gören personel sayısının da 7 bin 581 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Açıkgöz, deprem bölgelerindeki yükseköğretim yerleşkelerinde yıkılan binanın bulunmadığını, üç ağır hasarlı binanın ise yıktırıldığını açıkladı. Ağır hasarlı bina sayısının 106, az hasarlı bina sayısının ise 410 olduğunun bilgisini veren Açıkgöz, diğer binalarda bir hasarın olmadığını vurguladı.

Deprem bölgesindeki eğitim öğretime ilişkin ise Açıkgöz, "An itibarıyla deprem bölgelerinde bulunan üniversitelerimizde eğitim ve öğretim asgari düzeyde, online yapılmakta; 3 Nisan itibarıyla da isteyen öğrencilerimiz devam şartı aranmaksızın derslere gelebilmektedir." dedi.

- YÖK'ün Meclis'ten talepleri

Deprem bölgelerinde eğitim ve öğretimin eylül ayında tümüyle normalleşebilmesi için Meclisten taleplerinin olduğunu aktaran Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdari ve akademik personelin barınma sorunu acilen çözülmeli. Geçici olarak konteyner ve prefabrik evler yapılmalı. Akademik ve idari personelin bölgeyi terk etmemesi için akademik personel kuruluş geliştirme ödeneği katsayısı artırılmalı, idari personel için birtakım yeni teşvikler getirilmeli. Yıkılan binalar acilen ikame edilmeli. Özellikle Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş aciliyet arz etmektedir.

Öğrencilere uzaktan eğitim desteği verilmeli. Öğrencilerimizin birçoğu bilgisayarlarını kaybetmiş durumda. Enkaz altında kalmış durumda ya da imkanları el vermemekte. Dolayısıyla bu öğrencilere bilgisayar ve internet paketi desteği verilmeli. Bölgede deprem idare ekiplerinin neredeyse tamamı üniversite kampüslerinde konuşlanmıştı. Bu ekiplerin kampüsleri boşaltmaları, eğitim öğretimin bir an önce normalleşmesine katkı sağlayacaktır. Başta öğrenci yurtları olmak üzere hastane binalarının bir an önce onarılması ya da yerlerine yenisinin yapılması gerekmektedir."

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu da bazı mühendislerin mezun olur olmaz sahada projelere imza attığını hatırlattı. Eroğlu, belli bir süre eğitim gördükten sonra mühendislerin imza yetkisinin olması için taleplerinin bulunduğunu belirtti. Veysel Eroğlu, "İnşaat fakültesinden yeni bir mezun baraja da bakıyor, yüksek yapıya da bakıyor. Bu bir ihtisas gerektirir. Belli bir dönemden geçmesi lazım. ABD'de Hollanda'da bu var." diye konuştu.

Ömer Açıkgöz ise "Hukuk fakültesi mezunlarına yeterlilik sınavı kanunla getirildi. Aynı şekilde mühendislik mezunlarına da yeterlilik sınavının getirilmesi önemli katkı sağlayacaktır." görüşünü paylaştı.

AdminAdmin

YORUMLAR